[VIDEO] Komander Tertinggi Iran Terbunuh Dalam Serangan Udara Amerika Syarikat Di Baghdad

collageBeberapa media antarabangsa lain melaporkan bahawa ketua kanan Iran, Qassim Soleimani terbunuh dalam serangan drone di luar Lapangan Terbang Antarabangsa Baghdad di Iraq, awal pagi Jumaat, 3 Januari.

Soleimani adalah komander Pasukan Quds, sebuah unit elit dalam Kor Pengawal Revolusi Iran, cabang angkatan tenteraKetahui Bagaimana Anda Boleh Membawa Pulang RM20,000 Dengan Isian Minyak Serendah RM40
Soleimani dilaporkan terlibat dalam kegiatan ketenteraan Iran di Syria, di mana beliau menjadi penasihat pasukan kepada Presiden Bashar al-Assad dan juga di Iraq, menyokong militia Shia yang memerangi Negara Islam (ISIS),

Soleimani juga dilihat mempunyai hubungan rapat dengan Pemimpin Tertinggi Iran, Ayatollah Ali Khamenei, dan dipuji sebagai pemimpin masa depan negara berpotensi, menurut NYT.

Pada April 2019, Setiausaha Negara A.S. Mike Pompeo mengumumkan bahawa Amerika telah menetapkan Pengawal Revolusi, termasuk Pasukan Quds, sebagai organisasi pengganas.

Menurut New York Times, kematian Soleimani disahkan oleh media rasmi Iran.

Sejurus selepas serangan, White House mengambil sikap berdiam diri, tetapi ABC News memetik kenyataan rasmi yang dikeluarkan oleh Pentagon mengesahkan bahawa Amerika Syarikat bertanggungjawab atas serangan itu.

“Atas arahan Presiden, tentera A.S. telah mengambil tindakan pertahanan yang tegas untuk melindungi pegawai A.S. di luar negeri dengan membunuh Qasem Soleimani, ketua Pasukan Pengawal Revolusi Iran, Quds Force, sebuah Organisasi Pengganas Asing yang ditunjuk A.S.

Republican presidential candidate Trump gestures and declares “You’re fired!” at a rally in Manchester
THE ATLANTIC

“Soleimani secara aktif mengembangkan rancangan untuk menyerang diplomat Amerika dan anggota perkhidmatan di Iraq dan seluruh rantau. Soleimani dan Pasukan Qudsnya bertanggungjawab atas kematian ratusan anggota Amerika.” Kata kenyataan terbabit.

Amerika menuduh Soleimani bertanggungjawab atas kematian anggota pasukan Amerika semasa Perang Iraq. – Vocket(Visited 395 times, 1 visits today)

Comments

comments