[Video] Intan Ladyana tidak berniat hina polis

BELUM sempat filem Kecoh! Hantu Raya Tok Chai ditayangkan di pawagam pada 18 April depan, media dikejutkan dengan perlambangan imej dan perwatakan anggota polis yang dilakonkan oleh Intan Ladyana bersama tiga pelakon lain dalam filem itu.

Menerusi filem pertama arahan Opie Zami itu, Intan melakonkan watak Koperal Lisa yang sering mengharapkan bantuan polis lelaki dan suka mengenakan pelembap bibir setiap masa.

Hal itu sedikit sebanyak memperlihatkan kredibiliti pasukan polis yang tidak menjalankan tugas dengan berhemah sekali gus dilihat seolah-olah memperlekehkan badan beruniform terbabit.

Menjawab tuduhan yang diajukan media, kata Intan atau nama sebenarnya Intan Nurladyana Mohamad Yahaya, 31, beberapa orang anggota polis ditempatkan bersama sepanjang penggambaran dilakukan demi mengawal tatacara pelakon.

“Saya melakonkan watak seorang anggota polis wanita pada landasan yang betul, kalau orang nak kutuk saya tidak kisah. Pengarah mahukan watak seorang polis wanita yang kelakar dan adakalanya nampak hilang arah kerana itu sebenarnya yang disukai oleh penonton.

“Lagipun, sepanjang penggambaran beberapa orang anggota polis turut sama berada di lokasi untuk menjaga dan mengawal tertib percakapan dan perlakuan apabila memakai uniform berkenaan,” ujarnya yang mengharapkan penonton menilai lakonannya dari sudut humor.

Selain Intan, watak anggota polis berbeza pangkat turut dijayakan oleh tiga orang pelakon lelaki lain termasuk pelawak Sathiya.

Menerangkan lebih lanjut karakter polis yang diperlihatkan dalam Kecoh! Hantu Raya Tok Chai, pengarahnya, Opie Zami memberitahu dia mencorakkan watak-watak tersebut seperti drama kepolisan yang disiarkan di kaca televisyen sebelum ini.

“Anggota polis dalam filem ini sekadar watak saja, begitulah polis yang sering disiarkan di pawagam atau televisyen sebelum ini. Saya cuma potretkan semula menerusi filem saya ini,” jelas Opie.

Kecoh! Hantu Raya Tok Chai bagaimanapun berdepan dengan beberapa kesulitan dan masalah dalaman yang enggan didedahkan lebih lanjut oleh Opie.

“Setiap penggambaran akan ada masalah dan disebabkan itu ada beberapa babak yang kelihatan panjang dan membosankan kerana terdapat babak yang mahu dibuat sebaliknya gagal. Harap penonton faham situasi kami.

“Begitu juga masalah dengan skrip, apabila saya menerima skrip filem ini pada awalnya saya tidak bersetuju hampir keseluruhan jalan cerita melainkan ‘Tok Chai’ saja. Jadi saya mengambil keputusan untuk mengubah jalan cerita yang difikirkan lebih sesuai.

“Bagaimanapun, penulis skrip memohon agar namanya tidak dikreditkan sekiranya skrip filem ini diubah,” ujarnya.

Kecoh! Hantu Raya Tok Chai berkisar tentang kejadian selepas kematian seorang lelaki tua di sebuah kampung yang didakwa membela Hantu Raya.

Sepanjang proses pengkebumian, penduduk kampung berdepan dengan pelbagai kesulitan apabila sering diganggu Hantu Raya yang tidak bertuan.

Filem itu turut dibintangi oleh Saiful Apek, arwah Kuswadinata, Sobri Anuar (Maharaja Lawak), Azrul Raja Lawak, Amir Raja Lawak.

Trailer filem

(Visited 50 times, 1 visits today)

Comments

comments

, , ,